Thursday, December 9, 2010

Puteri Ayu


Dulu pernah sekali mencuba resepi Puteri Ayu ni tapi tak jadi, masa tu tinggal di TTDI jaya..sampailah dah pindah rumah 2 x  n bekas acuan aku dah burukpun.Sebenarnya apa2 yg kita nak buat pokok pangkalnye kena rajin dan jangan putus asa.Tak sempat beli kelapa putih so main hentam je...


Sumber Resipi : Myresipi ( Kak Ita @ Rossitamz )
Bahan-bahan ( 40 biji bergantung pada saiz acuan) ) -
5 biji telur (saiz kecil) -
  • 250g tepung gandum
  • 300g gula
  • 2 sudu kecil ovallate
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 250 ml santan
  • sedikit pewarna hijau
  • 2 sudu kecil paste pandan
  • kelapa parut secukupnya (gaul dengan sedikit garam dan tepung ubi) -
Cara-cara

1.Panaskan kukusan.

2.Pukul telur, gula dan ovallatte hingga kembang dan gebu.

3.Masukkan santan, tepung gandum, baking powder, paste pandan dan pewarna. Kacau lagi hingga sebati.

4.Sapu sedikit minyak pada acuan. Masukkan kelapa di bahagian bawah acuan dan mampatkan.

5.Masukkan adunan dan kukus selama lebih kurang 5 minit. 6.Setelah dikeluarkan dari kukusan, tunggu hingga sejuk sikit supaya senang dikeluarkan

3 comments:

azzey said...

sker gak kuih ni....

p/s: slm kenal dari saya....AZZEY....

Nur Azila Ismail said...

wah sedapnye. ske kuih nie :)

AziE said...

buat lagi...bagi aku rasa

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails