Sunday, December 4, 2011

Melaka Hebat...

Memang seronoklah cuti ke Melaka kali ni.Anak-anak dah besar dan memang berbaloi kalau bawak diorang ke negeri yang kaya dengan kisah-kisah sejarah.Ini pengalaman akulah, masa anak-anak kecik dulu dan tak tahu membaca,dia orang tak hargai sangat kalau pergi tempat-tempat macam ni.

Kami stay di Equatorial Hotel 4 hari 3 malam dan kebetulan pula ada kawan husband masa belajar di East London bekerja disana, dan yang paling menariknya pula rupa2nya kawan aku sama2 belajar di MRSM Jasin.Kecikkan dunia...

Banyak tempat-tempat menarik kerajaan Melaka bina kalau nak dibandingkan zaman masa aku sekolah-sekolah dulu.Misalnyakan seingat aku Sungai Melaka ni aku tak jelingpun kerana tak menarik lasunglah..tapi la ni sungguh cantik terutamanya kalau  naik cruise waktu malam. Banyak lukisan-lukisan tentang sejarah dilukis dibangunan-bangunan lama dan aku suka sangat nengok perkampung Melayu "Kampung Morten".Korang tahu, semua rumah di Melaka ada lima anak tangga..dan yang paling best semua perbelajaan rumah2 dia orang ni di tanggung oleh kerajaan negeri. Mengikut kata pemandu cruise tu tak lama lagi nanti ada Kapal selam pulak.Memang Hebatkan Negeri Melaka.

Tempat- Tempat yang menarik dan bersejarah semuanya berhampiran dengan Equatorial ni,Dataran Pahlawan, Afamosa, Taming Sari, dan kalau nak relaks lagi naik beca je tapikan kesian gak kat pak cik2 yang bawak beca tu kalau naik bukit terpaksa turun untuk seret beca.

 Equatorial Hotel

 Taming Sari

 Museum Kapal

 Beca,Afamosa n Makam Hang Jebat

 Sekitar Tempat bersejarah (Belakang Kapal Terbang tu Pokok Melaka)

 Indori n Umbai ikan Bakar

Melaka Cruise


2 comments:

AziE said...

sakan dan berbaloi kan

isal said...

alhamdulillah...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails