Thursday, January 27, 2011

Pau Kaya

"Ummi, nanti cuti Ummi buatkan pau yea" Alamak ada permintaan plak so kalau permintaan anak2 ni seboleh2nye nak buatkan. Macam tu gaklah aku walaupun bakat masak memasak tu belum sebati dalam jiwa aku lagi..almaklum dulu2 mana nak tolong emak kedapur sangat. Inilah hasilnya..walaupun taklah segebu pau-pau dikedai tu....tapi..bolehlah.....





Pau (Resepi K.Ummi)
Bahan-bahannya:

500 gram tepung gandum
2 sudu besar margerin
4 sudu besar water roux
1 paket yis
1 sudu besar minyak zaitun
2 sudu besar gula
1 sudu kecil bread improver
secubit garam
air suam secukupnya untuk menguli
inti kari daging dan kentang secukupnya

Cara-caranya:

1. Dalam mangkuk besar campurkan tepung, margerin, water roux, yis, minyak zaitun, gula, bread improver dan garam.
2. Gaul dengan tangan hingga sebati.
3. Tambahkan air sedikit demi sedikit untuk menguli hingga doh terbentuk cantik dan tidak melekat pada tangan.
4. Tutup doh tadi dan rehatkan hingga naik sekali ganda.
5. Apabila doh sudah naik, tumbuk-tumbuk lembut untuk membuang anginnya. Uli dengan lembut dan bahagi-bahagikan mengikut saiz yang dikehendaki.
6. Bulatkan doh tadi dan isikan inti kari di dalamnya. Buat hingga habis.
7. Rehatkan doh berisi inti tadi hingga naik sekali ganda dan kukuslah selama 15 minit dengan api besar.

1 comment:

azzey said...

Sedap pau ni mkn panas2...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails