Tuesday, November 13, 2012

Kelas Memasak at Saujana Utama

Impian nak masuk kelas masak memasak ni dah lama tapi asyik tak kesampaian aje.Ada ja halangan.Baru-baru dia ada sorang kawan tu mewar-warkan kelas belajar buat Popiah.Dengar cam tak best je..dalam hati buat popiahpun nak belajar ke?Bila tanya husbandpun dia cakap awakkan dah pandai buat popiah, wat pe belajar lagi.Dalam hati gi jelah, lagipun bukannya jauh sangat dari rumah aku.

Aku ni bukannya jenis orang yang suka pakai GPS.Lebih suka cari sendiri tapi selalulah sesat kalau terjah sorang-sorang.Lepas tu call cik abang sure kena marah2 coz tak on GPS.Memang Saujana Utama totally dah berubah.Ingat dulu masa aku nak beli rumah kat kawasan ni,Mil tak setuju langsung..macam2 dia kata kalau anak sakit susahlah..jauhlah...
Itu dulu tapi sekarang tempat tu penuh dgn rumah n supermarket besarpun dah ada.
Cari punya cari akhirnya jumpa gak "Lynn Hassan My Sugar Class".

Ramai gak yang attend kelas ni.Masa berkenalan kebanyakkannya sudah buat business kecil-kecilan.Aku dok pk lepas bagi anak-anak aku makan dah bersyukur.Banyak gak kelas-kelas lain seperti kelas baking so sapa-sapa yang berminat leh kesini.Erra fazirapun belajar wat kek kat cni..
Masa belajar2 tu siap ada makan2,memang kenyang habislah.Kami bukan aje dia ajar buat popiah basah tapi di bagi extra belajar buat kuih bunga kemboja dan popiah ikat yang kecik2 tu.
Seronok jugak rupanya gi kelas memasak ni disamping ramai jumpa kenal-kenalan baru.



Kulit Popiah
500g tepung gandum
2 biji telur A atau 3 biji telur B(ambil putih telur sahaja)
1/2 tsp garam
300g air + 1/2 tsp garam
Ramaskan tepung gandum dengan telur,curahkan campuran air dan garam sedikit demi sedikit.Biarkan adunan selama 3 jam.

Sos Popiah
15 biji buah kurma + 1.5 cawan
2 tbsp tepung jagung
cili boh puteri(230g)
1 botol sos cili Maggi(500g)
garam, 3cawan air
7-8 tbsp gula merah

Blend buah kurma dengan air,masukkan semua bahan dalam periuk, masak sehingga kuah pekat.

Inti
Sebiji carrot
1/2 biji kobis
1/2 biji sengkuang
RM1 udang kering
3 ulas bawang putih
garam
sedikit minyak
Tumis dan masukkan semua bahan dan toskan.

Kuih Bakar Pandan
*10 helai daun pandan
air paip untuk kisar daun pandan.Lepas kisar, baru sukat 1 1/2 cawan

Bahan A
1 1/2 cawan air pandan
3 biji telor A atau 4 biji telor B
200g gula pasir @ 2 senduk membumbung
340g tepung gandum@5 senduk tepung gandum
santan RM2
1/2 tsp garam 
2 tsp pandan paste
1/2 tsp cinnamon powder
sedikit pewarna hijau

Tambahan
bijan
butter

Cara  membuatnya:
Dalam blender,blend semua bhan A.
Bubuh 1 tbsp butter di setiap loyang. Panaskan seketika dlm oven
curahkan adunan tadi dlm loyang sehingg 3/4 penuh.Taburkan dengan bijan.Bakar dengan suhu 200C selama 40 minit sampai masak

1 comment:

MySugarClass by Lynnhassan said...

sekadar teguran, saya terkilan, kelas yang saya tawarkan murah tujuan untuk bagi peluang orang belajar. ada yang mampu bayar mahal, ada yang tak mampu. tapi ada baiknya kita hormat resepi yang kita dapat dengan harga yg murah. tu respi mak saya.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails